البته این مشکلات در بیشتر جادههای کشور وجود دارند ولی حادثه برای یک دستگاه اتوبوس در جاده پلدختر که چند روز قبل، شمار زیادی کشته و مجروح بر جای گذاشت بار دیگر انگشت اتهام در زمینه کمبودهای موجود را به سمت عوامل متعددی چرخاند. در ادامه این موضوع را بررسی می کنیم.
سقوط اتوبوس به دره در محور اندیشمک-پلدختر
نماینده مردم خرمشهر در مجلس شورای اسلامی درباره حادثه سقوط اتوبوس به دره در محور اندیشمک-پلدختر، ضمن تسلیت به مردم شریف استان خوزستان گفت: از دستاندرکاران اعزام نیروها به خدمت سربازی میخواهم تا جمیع جوانب را در ارتباط با تامین وسیله حملونقل مناسب و استفاده از رانندهای مسئولیتپذیر در نظر بگیرند. سازمان وظیفه عمومی نیز درباره حادثه واژگونی اتوبوس مشمولان در لرستان، اطلاعیهای صادر کرد.
در این اطلاعیه آمده است: در تاریخ یکم دیماه ۱۴۰۳ اتوبوس حامل تعدادی از مشمولان خدمت وظیفه عمومی در محور اندیمشک به پلدختر دچار حادثه شد که در پیِ آن متاسفانه ۷ نفر از مشمولان و ۲ سرنشین دیگر جان باختند. با اقدام فوریِ پلیس راه استان لرستان و عوامل انتظامی و واحدهای امدادی مصدومان به مراکز درمانی منتقل و تحت درمان قرار گرفتند که برخی نیز پس از رسیدگی در همان ساعات اولیه مرخص شدند.
برابر گزارشِ پلیس راه استان، علت تامّهِ حادثه، عدم رعایت سرعت مطمئنه و عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه توسط راننده اعلام شده است. اتوبوس مشمولان از نوع ویآیپی اسکانیا و از شرکتی معتبر در اهواز تامین شده بود.
سازمان وظیفه عمومی در پایان اطلاعیه ضمن عرض تسلیت به خانواده جانباختگان، تاکید کرد: مسئولان امر برای رسیدگی به وضعیت حادثهدیدگان و استیفای حقوق مشمولان عزیز نهایت تلاش و مساعیِ خود را بهکار گرفته تا از طریق مبادی قانونی، حقوق مادی و معنوی برای تمام آنان تامین شود.
بسیاری از جادههای کشور معیوب و ناایمن هستند
بهگفته برخی کارشناسان نقص در ایمنی راهها و نبود زیر ساختهای حملونقل عامل اصلی تصادفات هستند. این افراد معتقدند در طراحی، ساخت و بهرهبرداری از برخی پروژههای راه، موارد و استانداردهای مرتبط با ایمنی رعایت نشده است موضوعی که رئیس پلیس راهور فراجا نیز آن را تایید میکند و میگوید: بسیاری از جادههای کشور معیوب و ناایمن هستند.
سردار سیدتیمور حسینی در این باره گفت: اصلاح و بهسازی جادهها باید جزو مهمترین اولویتهای وزیر راه و شهرسازی باشند. واقعیت این است اگر بخواهیم شهرهای جدیدی بسازیم یا حتی گردشگری را توسعه دهیم باید راه ایمنی هم داشته باشیم.
وی افزود: متاسفانه در شرایط فعلی بسیاری از جادههای کشور از نظر فنی معیوب و ناایمن هستند. وزیر راه و شهرسازی باید با اختصاص بودجه کافی به این بخش، اقدام به اصلاح و بهسازی جادهها، احداث پلها و زیرگذرها، رفع نقاط حادثهخیز و ایجاد روشنایی مناسب در جادهها کند.
حسینی با بیان اینکه جان بسیاری از کاربران ترافیک در گرو رویکردی است که وزیر راه و شهرسازی در قبال ایمنی در جادهها خواهد داشت، گفت: موضوع دیگر مربوط به نصب علائم و تجهیزات ایمنی در جادههاست. نصب علائم و تجهیزات ایمنی در جادهها، ازجمله تابلوهای هشداردهنده، خط کشیهای جاده، گاردریلها و روشنایی مناسب میتواند به رانندگان در رانندگی ایمن و جلوگیری از تصادفات کمک کند.
پایین بودن ایمنی شبکه راههای لرستان
در این میان وقوع تصادفات ناگوار در جادههای لرستان بهعنوان کریدور مهم ترانزیتی کشور به حدی است که معاون سازمان راهداری و حملونقل جادهای نیز بر پایین بودن ایمنی این راهها صحه میگذارد.
رئیس سازمان راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در این باره گفت: باتوجه به اینکه استان لرستان در مسیر کریدورهای مهم حملونقل کشور قرار دارد، ضروری است ایمنی شبکه راههای این استان ارتقا یابد.
رضا اکبری افزود: لرستان یک استان مولد کشاورزی، دامپروری و معدنی دارای کریدورهای مهم حملونقلی ازجمله ۲ محور آزادراهی و نزدیک به مرزهای غربی است؛ اما ایمنی شبکه راههای آن پایین بوده و در عین حال کارهای بسیاری بابت بازسازی سیل ۹۸ هم باقی مانده است.
سرهنگ محمد زارعی، رئیس پلیس راه لرستان در خصوص وضعیت محورهای لرستان میگوید: قسمتهایی از محور خرمآباد به فیروزآباد، فیروزآباد به سلسله، بروجرد به نهاوند و خرمآباد به کوهدشت به طول ۵۰ کیلومتر هستند که البته ۱۲ تا ۱۵درصد فوتیهای ناشیاز تصادفات استان در همین قسمتها رخ میدهد. وی بیان کرد: یکی دیگر از پروژههای مهم، پروژه ۱۲کیلومتری پلیس راه تا روستای ایمانآباد (ازنا-سگوند) بوده که با وجود اینکه تعداد تصادفات در این محور زیاد بوده، اما متاسفانه مشخص نیست متولی تکمیل این پروژه کدام دستگاه اجرایی است.
وی یادآور شد: یکی از محورهای بحرانی به لحاظ تصادفات، محور پلسیمره به اندیمشک به طول ۱۵۵ کیلومتر است که تنها ۶ دوربین ثبت تخلف دارد. زارعی با اشاره به دوخطه بودن و وجود پیچهای فراوان و همچنین عبور تانکرهای سوخترسان عراقی از این محور افزود: از ابتدای سال در این محور ۳۸ نفر که معادل ۱۷درصد کل فوتیهای ناشیاز تصادفات استان است، جان باختند.
رئیس پلیس راه استان لرستان با بیان اینکه چنانچه در هر مقطع ۳۰۰ متری در طول سه سال دو فقره تصادف فوتی یا ۳ فقره تصادف جرحی و یک فوتی رخ دهد، آن نقطه بهعنوان یک پرحادثه شناخته میشود، افزود: سال گذشته ۱۱۷ نقطه پرحادثه در استان داشتیم و امسال ۱۱۱ نقطه اضافه شده و در مجموع درحالحاضر ۲۲۸ نقطه پرحادثه در استان داریم.
وی تصریح کرد: از این تعداد ۴۳ نقطه بحرانی وجود دارد که ۲۲ نقطه در اولویت برای ایمنسازی در سال جاری هستند و اعتبارات آن توسط وزارت راه و شهرسازی پرداخت شده است.